Toimintasuunnitelma 2017

·          Taidenäyttely Tammi-helmikuu.

Lasten taidenäyttely Vesijärvenkadulla ''Lastenkaupunki''. Ala-aste ikäisten toteuttama kaupunkiteos.

 ·         Pikku-Veskun talvipuisto - tammikuu-huhtikuu

Puistoon tehtiin luistinrata, lumilinna, liukumäki, veistoksia, hiihtolatu, lumiläbyrintti, ja joka viikonloppu pidettin ruokailu- ja lastenleikkitapahtumia. Avasimme talvipuiston avajaisilla missä teimme pienimuotoisen tapahtuman valoshown, musiikin ja lämpimän kaakaon maustamana.

Pidimme neljä suurempaa vkl tapahtumaa, joiss oli paljon ohjelmaa lapsille ja aikuisille.

 ·         MM-kilpailut 2017

Pidimme Pikku-Veskulla ''MM-kisa huumaa'' tapahtuman kisa-aikana lapsiperheille. MM- kisoissa olimme mukana silmukkaliikkeen kanssa ja koristelimme kaupungin kisa-aiheisilla maalauksilla ja MM- kisa ohjaimilla.

 ·         Haluatko miljöönääriksi -koulukiertue yhdeksäsluokkalaisille - huhtikuu-toukokuu

Ympäristöaiheinen tietovisailu, jonka palkinnoksi on asetettu kesätyöpaikka kaupunkitalkkarina. Tavoitteena ympäristötietoisuuden kasvattaminen. Osakilpailu käytiin koulukohtaisesti ja fiinali pidettiin Trion kauppakeskuksessa missä valittiin voittajajoukkue. Voittajajoukkueen 4 kilpailijaa saivat kesätyöpaikat kahdeksi viikoksi.

 ·         Skate n' Sprayday - rullalautailu ja maalaustapahtuma toukokuussa

Nuorisokulttuuri tapahtuma Niemen satamassa Moottoripyörämuseolla.

Spray Day on maalaus-, rulllalautailu- ja graffititapahtuma jossa osaajat ja aloittelijat kohtaavat työn,musiikin ja rullalautailun merkeissä.

Tapahtuma on suunnattu koko perheelle, jolloin perheen pienimmätkin pääsevät kokeilemaan maalaamista, ja skeittaamista. Paikalle rakennettiin muutama skeittirata, helposta haastavempaan, jotta kaikki eri osaamistaidon omaavat pääsivät nauttimaan harrastuksen parissa.

 ·         Pikku-Veskun Green Grass -alueen ylläpito - kesäkuu-syyskuu

Kaupunkitalkkarit siivoavat ja ylläpitävät puiston viihtyisyyttä joka päivä.

Lisäksi suunnittelemme viikonloppuisin Elokuva iltoja katsomo alueella, jossa näytämme luonnon helmassa luontoaiheisia dokumenttejä ja elokuvia.

Valitsemme myös viikonloput, jolloin puistossa on päivystys läpi yön, mahdollistaen vaikkapa lasten telttaretken.

Kioskin edustalle rakensimme hyötypuutarhan kaupunkilaisten käyttöön.

Opastamme kävijöitä puiston käytössä tekemällä muun muassa erilaisia hauskoja opasteita.

Tapahtumien yhteydessä ohjeistamme ihmisiä siisteyteen esimerkiksi jakamalla tuhkakuppeja. Ulkopuolisille tapahtumien järjestäjille annamme ideoita ja infoa, kuinka he voisivat entistä paremmin huolehtia ympäristöstä.

 

·         Green Grass -konserttisarja

Kuuden ilmaiskonsertin sarja Pikku-Veskulla joka toinen viikonloppu. Uudistuneessa konserttisarjassa pidetään konsertteja lapsille, nuorille, klassisen musiikin ystäville, sekä senioreille. 2016 oli enemmän konemusiikkiin painottunut vuosi, ja 2017 omistetaan konserttisarja livemusiikille. Suunnittelemme itse tapahtuman ja vastaamme sen toteuttamisesta.

Green Grass-konserttisarja on nimensä mukainen, joten kiinnitämme erityistä huomiota alueen viihtyisyyteen. Konserttien yhteyteen järjestämme kenties ruokailumahdollisuuden ja muuta oheistoimintaa.

 ·         Apukätenä FC Lahden peleissä ja muissa urheiluseurojen järjestämissä kilpailuissa - toukokuu - lokakuu

 ·         Rockabilly Riot, Ace Corner - tapahtuma-alueen rakennus ja purku 20.7-23.7

 ·         Lasten puuhapäivät/sunnuntairuokailut

Järjestämme tuttuun tapaan ilmaiset sunnuntairuokailut lapsille ja puuhapäivät joka sunnuntai.

Puuhapäivinä lapsille on luvassa ohjattua touhuilua kuten pelaamista, maalausta, leijan tekoa, ryhmäpelejä/leikkejä yms. Elokuussa Lasten puuhapiknik, jonka toteutimme Vesijärven ystävien ja Kariniemen säätiön kanssa.

Paikalle saapui satoja lapsia ja vanhempia.

Elokuussa pidimme myös lasten yöpiknikin ''Fullmoon yöpiknik'',mikä oli täynnä ohjelmaa ja leikkejä, ja jossa lapset ja vanhemmat pääsivät tlelttailemaan pikkuveskun puistoon.

 ·         Ravintolapäivä

Inspis järjestää ravintolapäivän Pikku-Veskun kioskin ympäristössä.

 ·         Kaupunkitalkkari-toiminta - toukokuu-syyskuu

Mesenaatti avataan Kaupunkitalkkari-toiminnan rahoitukseksi viimeistään huhtikuussa. Mesenaattirahoituksella koitetaan kerätä entistä enemmän varoja yksittäisiltä ihmisiltä pieninä rahoituksina.

Kaupunkitalkkarin toiminta-alueet ovat Pikku-Vesku, Mukkula ja Keskusta, ensisijaisesti torin ja Trion ympäristö.

Kaupunkitalkkari-palvelua myydään aktiivisesti tapahtumiin ja markkinoille.

 ·         Silmukkaliike - virkkaamalla malli yhteistyöstä

2016 aloitimme virkkaamaan silmukkaa kaiken ikäisten kaupunkilaisten kanssa ja taavoitteena on virkata silmukkaa helsinkiin asti. Organisoimme silmukkapäiviä laitoksille, kouluille, yksinäisille vanhuksille ja jopa juniin, näyttämään lahtelaista yhteistyön henkeä. Silmukka liikkeen päätöstapahtuma elokuussa senaatintorilla, jossa virkkaamme viimeiset metrit. Tavoitteena on luoda helppo yhteisöllinen toiminta johon kaikki voi osallistua. Tälläisellä tavalla saamme erillaiset ryhmät yhdistettyä tekemisen kautta, olemme jo aloittaneet sen maahamuutajien keskuudessa, kotona asuvien vanhustenkanssa ja muunmuassa valtakunnallisen omaishoitaja yhdistyksen kanssa.

 Silmukkaliike oli virkkaamassa kaupunkilaisten ja muitten matkaajien kanssa myös julkisessa liikenteessä, missä kymmenet osallistuivat virkkaushaasteeseen mukaan.

 ·         Silmukkaliikkeen Lettu-ja Virkkauslounge - kesäkuu - elokuu Lahden torilla, joka torstai

 ·         Silmukkaliikkeen päätöstapahtuma 3.10.

Silmukkaliikken päätöstapahtuma pidettiin Kampin narinkkatorilla Helsingissä, mihin osallistui useita politiikkoja kertomaan nuorten nykyisestä työttömyys tilanteesta ja ajatuksia nuorten syrjäytymisvaarasta. Tapahtumassa oli mukana Lahtisten vammaispalvelut, useita Lahtelaisia ja muutama artisti soittamassa Live- musiikkia.

 Vuoden ajan Silmukkaliike on ollut useissa kymmenissä eri tapahtumissa mukana luomalla yhteisöllisyyttä ja kasvattamassa tietoisuutta nuorten työttömyydestä ja syrjäytymisvaarasta

 ·         Launeen koulun kaukalon maalausprojekti

·         Liipolaan sähköpääkeskusten taidemaalausprojekti

 ·         Sähkökaappien maalausprojekti jatkui eri tahojen ja tekijöitten kanssa

 ·         Syyskylä - 26 kpl teesiovia Syyskylään Torille

 ·         Tilaustyöt julkisiin kohteisiin 

aloitetaan lähettämällä tiedote/markkinointikirje taloyhtiöille, rakennusliikkeille ja julkishallinnoille. Tilaustöitä tullaan markkinoimaan myös taidenäyttelyn yhteydessä järjestettävällä luennolla.

 ·         Pikku-Veskun valoshow/installaatio - syyskuu

Syyskuun lopussa toteutimme viikon kestävän valoinstallaation, jonka teemana oli muoto ja valo. Valoviikosta pyritään tekemään yksi Lahden päätapahtumista. Viikon aikana pyrimme lisäämään tapahtumaan joka päivä ohjelmaa (mm. runoilua, klassista musiikkia, tanssimista, live bändejä). Tänävuonna tapahtuma huipentui konserttiin ja tulishouhun ja paikanpäällä jaettiin 300 kpl valotikkuja kohentamaan tunnelmaa entisestään.

 

·         Suuri Lettupäivä - elokuun ensimmäinen viikonloppu

Lettupäivä järjestetään torilla, joka kestää kaksi pv (pe-la). Lettupäivällä kerätään varoja nuorten työllistämiseen.

Haastamme tapahtumaan mukaan vaikuttavia lahtelaisia paistamaan lettuja kanssamme. Tapahtuman ympärille rakennetaan pienimuotoista showta, kuten musiikkia ja puhunjanpönttö, jossa sana on vapaa.

Lettupäivästä pyritään tekemään lahtelainen osallistuva hyväntekeväisyystapahtumamalli, joka olisi Nenäpäivän kaltainen lettuilupäivä - kaikilla lupa lettuilla. Tori täytetään ohjelmalla ja ilolla.

 

·         Siirtolapuutarhan viherralueen kunnossapito - kesäkausi

Toukokuu - elokuu olimme Kotiniemen siirtolapuutarhassa viikon - 2 viikon välein auttamassa puutarhatöitten kanssa.

 

·         Kaupungin koristaminen - Istutuslaatikoita tilaustyönä

Teimme tilaustyönä istutuslaatikoita yritysten kiinteistöjen edustalle kuten Loviisankadulle ravintola Torven eteen, Validia kuntoutukseen viisi istutuslaatikkoa mitä me kävimme hoitamassa yhdessä talon senioriasukkaiden kanssa joka keskiviikko, taidemuseon eteen sekä nastolaan.

 

·         TAIDELAUANTAI

Taidelauantaina 26.8. olimme mukana toteuttamassa Illallinen Taivaan alla Lahti ja Lahti Blockpartyssä.

 

·         Kätevä ja tekevä messut

Olimme mukana messuilla omalla askartelu pisteellä, DJ- pakulla ja maalausnäytöksellä. Paikalla oli myös silmukkaliikkeen oma piste.

 

·         Joulumaa-yhteistyö Lahden torilla - joulukuu

Olemme yhteydessä Joulumaata järjestäviin tahoihin ja ehdotamme, että olisimme "nuotiotonttuina" kertomassa lapsille kirjoittamiamme tarinoita ja pitämässä nuotiota yllä.

Nuotiot voisivat palaa jouluyön ajan, jolloin ihmiset voisivat istahtaa nuotiolle paistamaan makkaraa ja kuuntelemaan joulumusiikkia. Tapahtuman jälkeen nuotiot voisivat jäädä torille joulun välipäiviksi.

  Lisäksi

Jatkamme ympäristöyhteistyötä koulujen kanssa, osallistumme alueen tapahtumiin ja messuille.

Tapahtumien yhteydessä ja kaduilla järjestämme erilaisia ympäristötempauksia, kuukausittain otamme alueen jonka itsenäisesti siivoamme. Järjestämme erilaisia ympäristötalkoita ja osallistumme aktiivisesti lahdessa järjestettäviin talkoisiin.