Toimintasuunnitelma 2018

Taidenäyttely tammi-helmikuu

Taidenäyttelyn aikana järjestetään yleisö-/kutsutilaisuutena luento teemalla kansantaide. Tarkempaa tapahtumateemaa täsmennetään lähempänä ajankohtaa.

 

Pikku-Veskun talvipuisto - tammikuu

Puistoon tehdään luistinrata, lumilinna, liukumäki, veistoksia, hiihtolatu, lumilabyrintti, miniatyyrihyppyrimäkiä ja valokuja. Avaamme talvipuiston avajaisilla, joissa teemme pienimuotoisen tapahtumavaloshown, musiikin ja lämpimän kaakaon maustamana. Talvitalkoot järjestetään joka toinen viikonloppu, jolloin tarjotaan lapsille kaakaota ja yleisölle mahdollisuus makkaranpaistoon nuotiopaikoilla.

Lisäksi toteutetaan kaksi-neljä suurempaa viikonlopputapahtumaa, joista yksi on suunnattu lasten puuhapäiväksi, toinen veistosaiheiseksi.

Lisäksi pidämme Kisahuumaa-tapahtuman, missä lumilautailun Street-kilpailut ja lasten pulkkakilpailu. Rakennamme siis pienen temppuradan lumilautailijoille, jossa pidämme pienimuotoiset kilpailut ja pulkkamäen, missä lapset pääsevät pulkkailemaan iloisissa tunnelmissa.

 

Salpausselän kisat 2018, 2.- 4.3.

Olemme mukana Salpausselän kisoissa 2018, missä kuljemme ohjaamme ja toimimme hiekoittajina ja liikenteen ohjaajina. Kisahuumaa-tapahtuma pidetään kisojen aikana, ja teemme VR:n ratapihalle lumiveistoksia.

 

Haluatko Miljöönääriksi -koulukiertue yhdeksäsluokkalaisille - huhtikuu-toukokuu

Ympäristöaiheinen tietovisailu, jonka palkinnoksi on asetettu kesätyöpaikka kaupunkitalkkarina. Tavoitteena ympäristötietoisuuden kasvattaminen. Osakilpailu käydään koulukohtaisesti ja finaali käydään kauppakeskus Triossa hutikuun lopussa. Pyrimme kiertämään mahdollisimman monta lahtelaista koulua.

 

Skate`n´Sprayday - rullalautailu ja maalaustapahtuma toukokuun lopussa

Nuorisokulttuuritapahtuma Niemen satamassa Moottoripyörämuseolla.

Sprayday on maalaus-, rullalautailu- ja graffititapahtuma jossa osaajat ja aloittelijat kohtaavat työn, musiikin ja rullalautailun merkeissä.

Tapahtuma on suunnattu koko perheelle, jolloin perheen pienimmätkin pääsevät kokeilemaan maalaamista ja skeittaamista. Paikalle rakennetaan muutama skeittirata, helposta haastavampaan, jotta kaikki eri osaamistaidon omaavat pääsevät nauttimaan harrastuksen parissa.

 

Pikku-Veskun Green Grass -alueen ylläpito - kesäkuu 1. - syyskuu 30.

Kaupunkitalkkarit siivoavat ja ylläpitävät puiston viihtyisyyttä joka päivä.

Lisäksi suunnittelemme viikonloppuisin elokuvailtoja katsomoalueella, jossa näytämme luonnonhelmassa luontoaiheisia dokumentteja ja elokuvia. Valitsemme myös viikonloput, jolloin puistossa on päivystys läpi yön, mahdollistaen vaikkapa lasten telttaretken.

Toukokuusta lähtien laitamme ympäri puiston istutuslaatikoita, joihin istutamme yrttejä ja hyötykasveja kaikkien käytettäviksi.

Opastamme kävijöitä puiston käytössä tekemällä muun muassa erilaisia hauskoja opasteita.

Tapahtumien yhteydessä ohjeistamme ihmisiä siisteyteen esimerkiksi jakamalla tuhkakuppeja. Ulkopuolisille tapahtumien järjestäjille annamme ideoita ja infoa, kuinka he voisivat entistä paremmin huolehtia ympäristöstä.

 

Green Grass -konserttisarja, joka toinen vkl 2.6. , 16.6. , 30.6. , 14.7. , 28.7. , 11.8. (tai 18.8.)

Kuuden ilmaiskonsertin sarja Pikku-Veskulla joka toinen viikonloppu. Uudistuneessa konserttisarjassa pidetään konsertteja lapsille, nuorille, klassisen musiikin ystäville sekä senioreille. 2016 oli enemmän konemusiikkiin painottunut vuosi, ja 2017 omistettiin konserttisarja livemusiikille. Suunnittelemme itse tapahtuman ja vastaamme sen toteuttamisesta.

Green Grass-konserttisarja on nimensä mukainen, joten kiinnitämme erityistä huomiota alueen viihtyisyyteen. Konserttien yhteyteen järjestämme kenties ruokailumahdollisuuden ja muuta oheistoimintaa.

 

Lasten puuhapäivät/sunnuntairuokailut/suuri puistopäivä - puuhapiknik kesäkuusta syyskuuhun

Järjestämme tuttuun tapaan ilmaiset sunnuntairuokailut lapsille ja puuhapäivät joka toinen sunnuntai.

Puuhapäivinä lapsille on luvassa ohjattua touhuilua kuten pelaamista, maalausta, leijan tekoa, ryhmäpelejä/leikkejä yms. Elokuussa lasten puuhapiknik, jonka toteutamme Vesijärven ystävien ja Kariniemen säätiön kanssa.

Säiden salliessa paikalle voidaan odottaa jälleen satoja lapsia.

 

Ravintolapäivä

Inspis järjestää ravintolapäivän Pikku-Veskun kioskin ympäristössä.

 

Kaupunkitalkkari-toiminta - toukokuu-syyskuu

Mesenaatti avataan Kaupunkitalkkari-toiminnan rahoitukseksi viimeistään huhtikuussa. Mesenaattirahoituksella koetetaan kerätä entistä enemmän varoja yksittäisiltä ihmisiltä pieninä rahoituksina.

Kaupunkitalkkarin toiminta-alueet ovat Pikku-Vesku, Mukkula ja keskusta, ensisijaisesti torin ja Trion ympäristö.

Kaupunkitalkkari-palvelua myydään aktiivisesti tapahtumiin ja markkinoille.

 

Silmukkaliike - virkkaamalla malli yhteistyöstä

2016 aloimme virkata silmukkaa kaikenikäisten kaupunkilaisten kanssa. 2017 suoritimme tavoitteemme virkata ketjusilmukoita Helsinkiin asti. 2018 tavoitteena on tehdä taideteoksia virkaituista ketjusilmukoista. Ja kaikki raha käytetään nuorten työllistämiseen. Organisoimme silmukkapäiviä laitoksille, kouluille, yksinäisille vanhuksille ja jopa juniin, näyttämään lahtelaista yhteistyön henkeä.

 

Maalauksellinen kaupunki - kesäkuu-syyskuu

Sähkökaappien maalaus jatkuu ja pyrimme maalaamaan noin 40 uutta kaappia. Kysymme Dna:lta ja Postilta, olisiko myös heillä tarvetta maalauksille.

Taideraitin maalaus jatkuu maalaamalla Starkin sillan pleksit, Renorin alikulkutunnelit ja vanhan Muotohuoltamon alikulkutunneli. Taideraitin varrelle pyritään tekemään vaihtuvia teoksia esimerkiksi liikennemerkkeihin.

Tilaustyöt julkisiin kohteisiin jatkuvat lähettämällä tiedote/markkinointikirje taloyhtiöille, rakennusliikkeille ja julkishallinnoille. Tilaustöitä tullaan markkinoimaan myös taidenäyttelyn yhteydessä järjestettävällä luennolla.

 

Pikku-Veskun valoshow/installaatio - syyskuu (sovitaan yhteistyössä Lahti Energian kanssa)

Syyskuun alussa toteutamme viikon kestävän valoinstallaation, jonka teemana on muoto ja valo. Valoviikosta pyritään tekemään yksi Lahden päätapahtumista. Viikon aikana pyrimme lisäämään tapahtumaan joka päivä ohjelmaa (mm. runoilua, klassista musiikkia, tanssia, livebändejä)

 

Suuri Lettupäivä - elokuun ensimmäinen viikonloppu

Lettupäivä järjestetään torilla, joka kestää kaksi päivää (pe-la). Lettupäivällä kerätään varoja nuorten työllistämiseen.

Haastamme tapahtumaan mukaan vaikuttavia lahtelaisia paistamaan lettuja kanssamme. Tapahtuman ympärille rakennetaan pienimuotoinen show, kuten musiikkia ja puhunjanpönttö, jossa sana on vapaa.

Lettupäivästä pyritään tekemään lahtelainen osallistuva hyväntekeväisyystapahtumamalli, joka olisi Nenäpäivän-kaltainen lettuilupäivä - kaikilla lupa lettuilla. Tori täytetään ohjelmalla ja ilolla.

 

Joulumaa-yhteistyö Lahden torilla - joulukuu

Olemme yhteydessä Joulumaata järjestäviin tahoihin ja ehdotamme, että olisimme "nuotiotonttuina" kertomassa lapsille kirjoittamiamme tarinoita ja pitämässä nuotiota yllä.

Nuotiot voisivat palaa jouluyön ajan, jolloin ihmiset voisivat istahtaa nuotiolle paistamaan makkaraa ja kuuntelemaan joulumusiikkia. Tapahtuman jälkeen nuotiot voisivat jäädä torille joulun välipäiviksi.

 

Lisäksi

Jatkamme ympäristöyhteistyötä koulujen kanssa, osallistumme alueen tapahtumiin ja messuille.

Tapahtumien yhteydessä ja kaduilla järjestämme erilaisia ympäristötempauksia, kuukausittain otamme alueen, jonka itsenäisesti siivoamme. Järjestämme erilaisia ympäristötalkoita ja osallistumme aktiivisesti Lahdessa järjestettäviin talkoisiin.

Rungon lisäksi vastaanotamme tilaustöitä ja toteutamme niitä pitkin vuotta.

 

Ohjaustoiminta ja sen kehittäminen

 

- Vuonna 2018 tulee osallistumaan ohjattuja henkilöitä noin 60.

- Ohjattavat henkilöt ovat työkokeilussa tai palkkatuetussa työssä tai oppisopimussuhteessa.

- Ohjattaville tehdään yksilöllinen toimintasuunnitelma välittömästi toimintaan tultaessa.

- Suunnitelmaa seurataan yhdessä ja etenemisen mukaan päivitetään.

- Tavoitteena on, että kaikki henkilöt saavat mielekästä ja eteenpäin vieviä tehtäviä Inspiksessä ollessaan ja jokaiselle löytyy omannäköinen jatkopolku joko kouluun, työelämään tai yrittäjyyteen.

 

Miten tulemme saavuttamaan?

 

1. Tarvitsemme toiminnanjohtajan rinnalle 1-2 työnohjaajaa.

2. Eläkeläisten ammatista poistuneiden ihmisten hyödyntäminen.

Kartoitamme ympärillämme olevat jo eläköityneet tai eläkkeelle siirtyvät henkilöt, jotka voivat toimia sparraajina ja työelämään motivaattoreina. Henkilöt toimivat yhdessä ohjattavien nuorten kanssa.

3. Päivä mestarin kanssa.

Kartoitamme laajan joukon yrityksiä, joihin toiminnassa olevat nuoret haluaisivat käydä tututumassa. Kartoitus tehdään yhdessä toiminnanohjaajien ja nuorten kanssa. Yrityksiin mennään päiväksi tai pariksi tekemään työtä jonkun (mestarin) kanssa. Se voi olla joko kohdeyrityksen henkilö tai edellä kuvatun tukiryhmän henkilö. Tästä pyritään tekemään merkittävä väylä ohjattaessa nuoria jatkopolulle.

4. Inspis Uutiset - jäsenille ja yrityksille.

Rupeamme toimittamaan sähköisiä kaupunkikulttuuriuutisia. Etsimme tietoa, mitä kaupungissa tapahtuu ja mikä poikkeaa sosiaalisen median tarjonnasta. Tavoite on saavuttaa näkyvyyttä yrityksiin sekä tietoa yrityksille tekijöistä. Samalla saamme laajasti tietoa, mitä ympäristössä tapahtuu. Osallistumme median kautta aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja väylä voi toimia erilaisten ryhmien keskustelukanavana. Ohjelmatuottamisen avulla nuorten ammattitaito kohentuu ja pystymme luomaan yhteyksiä yrityksiin.

5. Valtakunnallisten verkostojen hyödyntäminen - Inspiksen monistaminen.

Tutustumme laajasti valtakunnallisiin työllistämispalveluita tarjoaviin toimijoihin. Ja etsimme mahdollista paikkakuntaa, johon voisimme monistaa Inspiksen kaltaisen toiminnan. Tai valtakunnalliset muut toimijat voisivat ottaa parhaat käytännöt.

6. Jälkihuollon kehittäminen.

Tarvitsemme omat vähän isommat toimitilat, joihin voi meiltä jo lähteet nuoret kokoontua ja kehittää itsenäisesti omaa polkuaan. Jälkihuollossa voimme tarjota omat sidosryhmämme nuorten käyttöön.

7. Koulutus.

2018 koulujärjestelmä muuttuu siten, että ammattillisessa koulutuksessa koulujen velvollisuus on tunnustaa ja tunnistaa kaikki tieto ja taito. Olemme aktiivisesti yhteydessä kouluihin ja pyrimme siihen, että niillä nuorilla, joilla on taitoja, joita voidaan koulun kautta tunnustaa (osatutkinto), jokainen taito todennetaan koulun kautta. Ne taidot, mitä Inspiksellä opitaan, liitetään osaksi nuoren eteenpäin menoa. Luodaan tällä tavalla koulujen kanssa saumaton yhteistyö, joka vie nuorta tehokkaasti eteenpäin.

8. Kehitämme sisäistä oppisopimuskoulutusta.

Pyrimme, että meillä voisi olla oppisopimuskoulutuksessa henkilö tai henkilöitä, joita koulutamme omaan toimintaamme tai yhdessä jonkun yrityksen kanssa. Tällöin henkilö voi olla osittain Inspiksen palveluksessa ja osittain yrityksen palveluksessa. Tavoitteena kaksi oppisopimuskoulutettavaa.