Toimintasuunnitelma 2019

Taidenäyttely maaliskuu

Silmukkaliikkeen taidenäyttely pidetään Triossa. Kahden vuoden aikana ihmiset ovat ottaneet kantaa työttömyyteen virkkaamalla ketjusilmukkaa 100km. Tästä 100km ihmiset ovat luoneet teoksia ja luomuksia joista koostuu näyttely kaikkien nähtäväksi.

 

Jäätori - luistimienlainaus ja jään kunnossapito 5.12.2018 - 28.3.2019

Inspis lainaa luistimia Jäätorin tuntumassa ja huolehtii jään luistelukelpoisuudesta.

Kehittämisen tavoitteena on palvelun luominen Jäätorin käyttäjille yhteistyössä Lahti Energian kanssa.

Inspiksen nuorille tavoitteena on asiakaspalvelutaitojen harjoittaminen ja kehittäminen.

 

Matkakeskuksen ''Kaupunkitalkkari'' projekti 2019

Matkakeskuksen kehittämisprojekti. Tavoitteena on nuorten voimin pitää huoli matkakeskuksen ympäristön siisteydestä ja viihtyvyydestä. Kaupunkitalkkari hoitaa istutuksia, ylläpitää siisteyttä, kohtaa Lahteen matkaajat ja toimii oppaana.

Matkakeskuksen kaupunkitalkkari projekti kouluttaa 2 henkilöä oppisopimuksella, yhden henkilön projektikoordinoijaksi ja toisen työnjohtajaksi. Näiden lisäksi projekti työllistää 6 nuorta kaupunkitalkkari ryhmään.

 

Haluatko Miljöönääriksi -koulukiertue yhdeksäsluokkalaisille

Haluatko Miljöönääriksi on ympäristöaiheinen tietovisa ysiluokkalaisille, jonka tarkoituksena on kehittää nuorten ympäristötietoisuutta kilpailu muodossa. Koulukiertue pidetään keväällä ja kilpailun voittaja ryhmä saa kesätyöpaikan Inspikseltä kahdeksi viikoksi. Tänä vuonna kilpailu toteutetaan yhteistyössä Salpauksen sosionomi opiskelijoiden kanssa.

Skate`n´Sprayday - rullalautailu ja maalaustapahtuma toukokuun lopussa

Skate n Sprayday on urbaanin kulttuurin popup- tapahtuma joka pidetään Ace Cornerilla joka kevät. Tapahtuman tarkoituksena on luoda harrastajilla kerran vuodessa ympäristö jossa he pääsevät vapaasti näyttämään urbaanin taiteen ja extreme harrastusten osaamistaan. Tavoitteena on saada huomiota ja tukea päättäjiltä harrastepaikkojen lisäämiseen, kuten lailliset maalausseinät ja skeittipuistojen rakentaminen. Haluamme näyttää miten DIY- harrastepaikkojen rakentaminen on vaivatonta ja pienkustanteista, ja samalla kuinka ne työllistävät nuoria rakkaan harrastuksen ympärille.

Pikku-Veskun Green Grass -alueen ylläpito - kesäkuu 1. - syyskuu 30.

Kaupunkitalkkari ryhmä on hyvinvoivan ja siistin puistoympäristön tärkeä elin. Ryhmä kulkee joka päivä puistossa huolehtien puiston siisteydestä ja viihtyvyydestä. Kioskin viereen rakennetaan grilli, istutetaan hyötypuutarha ja luodaan viihtyisä ympäristö piknikeille ja muulle harraste toiminnalle. Kioski toimii levähdyspaikkana ja infopisteenä. Tavoitteena on kasvattaa puistonkäyttöastetta nuorten voimin. Samalla nuoret saavat paikan missä toteuttaa haluamiaan tapahtumia kuten konsertteja, lasten puuha- ja ruokailupäiviä, Valoviikko ja muita kaupunkilaisia palvelevia tapahtumia ja tempauksia.

 

Green Grass - konserttisarja, 4 konserttia kesällä 2019

Kaupunkitalkkarina toimivat nuoret järjestävät kesän aikana neljä konserttia Pikku-Veskun puistossa kioskin tuntumassa. Konserttien tarkoituksena on luoda viihtyisää tunnelmaa Pikku-Veskun puiston käyttäjille ja Inspiksen nuorille kokemusta tapahtuman tuottamisesta. Annamme myös mahdollisuuden muille toimijoille jotka ovat kiinnostuneita musiikkitapahtumien tuottamisesta yhteistyössä toteuttaa Green Grass Music - konserttisarjaa.

Lasten puuhapäivät/sunnuntairuokailut/suuri puistopäivä - puuhapiknik kesäkuusta syyskuuhun

Järjestämme tuttuun tapaan ilmaiset sunnuntai ruokailut lapsille ja puuhapäivät joka toinen sunnuntai.

Puuhapäivinä lapsille on luvassa ohjattua touhuilua kuten pelaamista, maalausta, leijan tekoa, ryhmäpelejä/leikkejä yms. Elokuussa järjestetään suuri lasten puuhapiknik, jonka toteutamme Vesijärven ystävien ja Kariniemen säätiön kanssa.

Säiden salliessa paikalle voidaan odottaa jälleen satoja lapsia.

 

 

Kaupunkitalkkari-toiminta kaupunkiympäristössä - toukokuu-syyskuu

Olemme luoneet Kaupunkitalkkari ryhmän kanssa yrityksille, toimijoille ja talonyhtiöille suunnatun palvelumuodon, jossa yritys voi tilata itselleen kustomoidun istutuslaatikon omalla logollaan ja yrteillä ja/tai kukkaistutuksilla varustettuna. Inspiksen Kaupunkitalkkari ryhmä rakentaa, maalaa, istuttaa istutukset ja hoitaa laatikoita kesäkauden ajan sopimuksen mukaisesti. Tavoitteena on kaupunkikuvan elävöittäminen, nuorison työllistäminen ja yhteisen imagon luominen.  

 

Maalauksellinen kaupunki - kesäkuu-syyskuu

Sähkökaappien maalaus jatkuu ja pyrimme maalaamaan noin 40 uutta kaappia.

Taideraitin maalaus jatkuu nuorten taiteilijoiden ryhmä jatkaa kaupungin alikulkutunneleiden ja siltojen värittämistä. Tavoitteena on värittää kaupungin harmaita alueita uuteen visuaaliseen elämykseen taiteilijoiden voimin.

Tilaustyöt julkisiin kohteisiin - otamme yhteyttä taloyhtiöihin, rakennusliikkeisiin ja julkishallintoon. Tilaustöitä tullaan markkinoimaan myös taidenäyttelyn yhteydessä järjestettävällä luennolla.

 

Pikku-Veskun valoshow/installaatio - syyskuu (yhteistyössä Lahti Energian kanssa)

Syyskuun alussa toteutamme viikon kestävän valoinstallaation, jonka teemana on muoto ja valo. Valoviikosta pyritään tekemään yksi Lahden päätapahtumista. Viikon aikana valoinstallaatiot koristelevat puiston, mikä aloitetaan tapahtumalla ''Puiston sytyttäjäiset'' ja lopettaa loppukonsertti. Luvassa paljon valotaiteeseen liittyvää ohjelmaa.

 

Suuri Lettupäivä Inspis 10 v.

 Lettupäivällä kerätään varoja nuorten työllistämiseen.

Haastamme tapahtumaan mukaan vaikuttavia lahtelaisia paistamaan lettuja kanssamme. Tapahtuman ympärille rakennetaan pienimuotoinen show, kuten musiikkia ja puhunjanpönttö, jossa sana on vapaa.

Lettupäivästä pyritään tekemään lahtelainen osallistuva hyväntekeväisyystapahtumamalli, joka olisi Nenäpäivän-kaltainen lettuilupäivä - kaikilla lupa lettuilla. Tori täytetään ohjelmalla ja ilolla.

 

Joulumaa-yhteistyö Lahden torilla - joulukuu

Olemme yhteydessä Joulumaata järjestäviin tahoihin ja ehdotamme, että olisimme "nuotiotonttuina" kertomassa lapsille kirjoittamiamme tarinoita ja pitämässä nuotiota yllä.

Nuotiot voisivat palaa jouluyön ajan, jolloin ihmiset voisivat istahtaa nuotiolle paistamaan makkaraa ja kuuntelemaan joulumusiikkia. Tapahtuman jälkeen nuotiot voisivat jäädä torille joulun välipäiviksi.

 

Lisäksi

Jatkamme ympäristöyhteistyötä koulujen kanssa, osallistumme alueen tapahtumiin ja messuille.

Tapahtumien yhteydessä ja kaduilla järjestämme erilaisia ympäristötempauksia, kuukausittain otamme alueen, jonka itsenäisesti siivoamme. Järjestämme erilaisia ympäristötalkoita ja osallistumme aktiivisesti Lahdessa järjestettäviin talkoisiin.

Rungon lisäksi vastaanotamme tilaustöitä ja toteutamme niitä pitkin vuotta.

 

Ohjaustoiminta ja sen kehittäminen

 

- Vuonna 2019 tulee osallistumaan ohjattuja henkilöitä noin 50.

- Ohjattavat henkilöt ovat työkokeilussa tai palkkatuetussa työssä tai oppisopimussuhteessa.

- Ohjattaville tehdään yksilöllinen toimintasuunnitelma välittömästi toimintaan tultaessa.

- Suunnitelmaa seurataan yhdessä ja etenemisen mukaan päivitetään.

- Tavoitteena on, että kaikki henkilöt saavat mielekästä ja eteenpäin vieviä tehtäviä Inspiksessä ollessaan ja jokaiselle löytyy omannäköinen jatkopolku joko kouluun, työelämään tai yrittäjyyteen.

 

Miten tulemme saavuttamaan?

 

1. Luomme eläkeläisten ammatista poistuneiden ihmisten tukiryhmän.

Kartoitamme ympärillämme olevat jo eläköityneet tai eläkkeelle siirtyvät henkilöt, jotka voivat toimia sparraajina ja työelämään motivaattoreina. Henkilöt toimivat yhdessä ohjattavien nuorten kanssa.

2. Mahdollisuus viettää päivä Mestarin kanssa.

Kartoitamme laajan joukon yrityksiä, joihin toiminnassa olevat nuoret haluaisivat käydä tutustumassa. Kartoitus tehdään yhdessä toiminnanohjaajien ja nuorten kanssa. Yrityksiin mennään päiväksi tai pariksi tekemään työtä jonkun (Mestarin) kanssa. Se voi olla joko kohdeyrityksen henkilö tai edellä kuvatun tukiryhmän henkilö. Tästä pyritään tekemään merkittävä väylä ohjattaessa nuoria jatkopolulle.

3. Valtakunnallisten verkostojen hyödyntäminen - Inspiksen monistaminen.

Tutustumme laajasti valtakunnallisiin työllistämispalveluita tarjoaviin toimijoihin. Ja etsimme mahdollista paikkakuntaa, johon voisimme monistaa Inspiksen kaltaisen toiminnan. Tai valtakunnalliset muut toimijat voisivat ottaa parhaat käytännöt.

 

 

4. Jälkihuollon kehittäminen.

Inspikseltä jo lähteet nuoret voivat kokoontua ja kehittää itsenäisesti omaa polkuaan meidän työtiloissa. Jälkihuollossa voimme tarjota omat sidosryhmämme nuorten käyttöön.

5. Koulutus.

2018 koulujärjestelmä muuttuu siten, että ammatillisessa koulutuksessa koulujen velvollisuus on tunnustaa ja tunnistaa kaikki tieto ja taito. Olemme aktiivisesti yhteydessä kouluihin ja pyrimme siihen, että niillä nuorilla, joilla on taitoja, joita voidaan koulun kautta tunnustaa (osatutkinto), jokainen taito todennetaan koulun kautta. Ne taidot, mitä Inspiksellä opitaan, liitetään osaksi nuoren eteenpäin menoa. Luodaan tällä tavalla koulujen kanssa saumaton yhteistyö, joka vie nuorta tehokkaasti eteenpäin.

6. Kehitämme sisäistä oppisopimuskoulutusta.

Pyrimme, että meillä voisi olla oppisopimuskoulutuksessa henkilö tai henkilöitä, joita ­­koulutamme omaan toimintaamme tai yhdessä jonkun yrityksen kanssa. Tällöin henkilö voi olla osittain Inspiksen palveluksessa ja osittain yrityksen palveluksessa. Tavoitteena on kaksi oppisopimuskoulutettavaa.